Del 8 af 10: Anskaf et slægtsforskningsprogram

Efterhånden som du får samlet flere og flere oplysninger ind om din slægt, har du brug for at organisere dem, så du har dem samlet ét sted og kan danne dig lige netop dét overblik over slægten, som du ønsker. Du har brug for et slægtsforskningsprogram.

Mange spørger, hvad der er det bedste slægtsforskningsprogram, men det er der ikke noget éntydigt svar på. Der findes en masse muligheder til både Windows og Mac, og folk har nu engang forskellig smag og forskellige behov. Det bedste man kan gøre, er at afprøve forskellige programmer, inden man beslutter sig for et program. Der findes flere helt gratis programmer, og næsten alle betalingsprogrammer tilbyder demoversioner, så man gratis kan afprøve programmet.

Men, gider du ikke det og bare vil i gang så hurtigt som muligt, er her mit bedste bud:

Windows: Legacy (standardversionen er gratis)

Mac: MacFamilyTree (koster ca. 350 kr.)

Begge programmer findes på dansk, og i både Legacy og MacFamilyTree kan du få dine oplysninger vist på et utal af måder. Du kan med et enkelt klik få vist en anetavle, en efterslægtstavle (alle en persons efterkommere), du kan danne rapporter og lister over personer og familier og meget, meget mere. Alt kan selvfølgelig printes eller eksporteres (og f.eks. sendes via e-mail) på forskellige måder. Du kan også tilknytte fotografier, film og andre mediefiler. Endelig kan både Legacy og MacFamilyTree lave et website med alle dine oplysninger. Det sker helt automatisk og uden at du skal kunne noget kode eller andre avancerede sager.

Download eller køb programmet og gå så i gang med at taste dine oplysninger ind. Men gør dig selv den tjeneste at læse lidt i manualen først: det sparer dig for meget tid senere. Hvis du har lavet en anetavle på papir (som nævnt her: Lav en anetavle) har du allerede de basale oplysninger. Du starter med dig selv, fortsætter med dine forældre, deres forældre osv. Derefter indtaster du søskende til personerne (hvis du ikke allerede har fundet dem, må du i gang med kirkebøger og folketællinger), og efterhånden har du et ganske stort slægtstræ og er godt i gang med at slægtsforske for alvor.

Skulle du på et senere tidspunkt få lyst til at skifte til et andet program, er det ikke noget problem. Alle ordentlige slægtsforskningsprogrammer kan eksportere og læse såkaldte GEDCOM-filer med alle (eller udvalgte) oplysninger fra dit slægtstræ: navne, datoer, steder, noter osv. GEDCOM er et udvekslingsformat til oplysninger, der har med slægtsforskning at gøre. Det fungerer på tværs af platforme, styresystemer og enkelte programmer. Vær dog sikker på, at du har fået eksporteret alle oplysninger fra dit gamle program og importeret dem i dit nye, før du evt. sletter den gamle database. Og sørg altid for at lave sikkerhedskopier af din slægtsforskning.

GEDCOM-filer kan naturligvis også bruges til at udveksle oplysninger med andre slægtsforskere, der bruger et andet program end én selv.

Tekniske tips

Hvis du vil være helt sikker på, at du aldrig mister dine dyrebare slægtsdata, scanninger af gamle familiefotos, lydoptagelser med slægtninge osv., er der næsten kun én løsning: daglig online backup. Så kan din computer blive stjålet sammen med din eksterne harddisk og alle sikkerhedskopier eller huset brænde ned til grunden: du kan altid gendanne alt, hvad du havde på computeren. Der findes mange forskellige muligheder, og det er sjældent særligt dyrt. Der findes også flere gode gratis løsninger (f.eks. Dropbox), som dog kun er gratis op til en vis mængde data.

Om websitet – Læs her, hvis du ønsker at bruge eller linke til materiale på websitet.