topgrafik800x200

> SLÆGTSFORSKNING

> LOKALHISTORIE

> FORSIDE

> LINKS

> KONTAKT

Herunder følger nogle anbefalinger og løsninger på forskellige problemer vedrørende slægtsprogrammet MacFamilyTree (MacStamtræ som det tidligere hed), der er udviklet af tyske Synium. Se eventuelt også siden > Slægtsforskning på Mac.

Skærmbillederne åbner i et nyt vindue (man kan med fordel åbne dem i en ny fane, særligt ved nogle af de mere omfattende beskrivelser).

MacFamilyTree udkom i version 8 i april 2016. Nederst på siden her findes enkelte løsninger på problemer i de tidligere versioner MacFamilyTree 6 og 7.

 

 

MacFamilyTree 8

 

– Jeg har et problem med MacFamilyTree, som jeg ikke kan løse og som ikke er beskrevet på siden her.

Sørg for at opdatere MacFamilyTree til den seneste version og prøv at finde en løsning i manualen til programmet.

Hvis det ikke hjælper, så kontakt supporten (skriv på engelsk eller tysk) hos programmets udviklere: > Synium support.

Man kan også få hjælp på Facebook i gruppen > Genealogisk Forum. På Facebook findes desuden en gruppe specifikt om programmet: > MacFamilyTree Danmark på Facebook. Ellers send mig en mail: > Kontakt. Vedhæft meget gerne et skærmbillede af problemet. Man tager bedst et skærmbillede med tastaturgenvejen Cmd-Shift-4 og trækker hen over området, som man ønsker at tage et skærmbillede af.

 

 

– Kan man prøve MacFamilyTree, inden man køber det?

Ja, man downloader blot programmet fra udviklernes hjemmeside (klik på knappen "Download demo") øverst på siden: > Synium. Denne prøveversion af programmet virker helt som programmet gør, når man køber det – blot kan man ikke gemme eller eksportere noget.

 

 

– Hvordan køber man MacFamilyTree?

Man kan kun købe programmet hos Apples 'App Store' (når man har fundet programmet, klikker man bare på "køb"-knappen, så installeres programmet automatisk). Programmet indeholder alle versioner på de forskellige sprog, derunder dansk, og åbner automatisk i den danske version (hvis man altså har valgt dansk som sprog på sin Mac).

Man betaler kun én gang for programmet. Alle opdateringer inden for versionsnummeret er gratis. Først når der engang kommer en helt ny version, koster det penge.

 

 

– Findes der en manual på dansk?

Programmet er på dansk, men der findes desværre ingen dansk manual, kun på engelsk og tysk. Disse kan downloades fra denne side: > Manualer til MacFamilyTree.

 

 

– Jeg har fundet en fejl i den danske oversættelse af MacFamilyTree.

Send en beskrivelse af fejlen sammen med et skærmbillede til mig: > Kontakt, så samler jeg op på de rapporterede fejl. Oversætteren af programmet er opmærksom på denne side: > Fejl i den danske oversættelse af MacFamilyTree.

 

 

– Hvordan benyttes stedfelterne i MacFamilyTree?

Jeg skriver det hele i det første felt ("Sted") med de enkelte dele adskilt af kommaer: altså, i én streng (sted, sogn, amt). Jeg bruger altså slet ikke "Kommune" og "Amt/region" (men jeg skriver, hvilket land der er tale om, når det er udenfor Danmark).

 

 

– Hvordan lægger man sit slægtstræ på nettet?

Har man sit eget website, er her en udførlig guide til, hvordan man laver et online slægtstræ med MacFamilyTree og lægger det ud på nettet: > Guide til website med MacFamilyTree.

 

 

– Hvor indsættes billeder af f.eks. kirkebøger fra Arkivalieronline: på hændelser (som f.eks. dåb) eller på kilden?

Jeg sætter stort set ikke billeder af kirkebøger etc. ind i MacFamilyTree (har dem i stedet i mapper på computeren), men, hvis jeg gjorde det, ville jeg så afgjort lave en kilde med billedet fra kirkebogen. Fordi man så altid kan finde den og desuden kan tilknytte flere personer til kilden (f.eks. faddere ved en dåb). Hvis man indsætter billedet under den enkelte hændelse, f.eks. en dåb, så vil den kun være at finde her; og hvem kan huske det i fremtiden? Hvis man laver en kilde, kan man derimod altid se den på kildelisten. Det gælder sådan set også kildeafskrifter: Skriv ikke disse under dåben eller personen, men lav en kilde, hvor man så tilknytter den eller de relevante personer.

Man skal også tænke på, at man måske en dag vil vælge et andet program. Hertil kan man godt eksportere alle sine oplysninger (altså tekst, datoer etc.) fra MacFamilyTree (via en GEDCOM-fil), men ikke billeder, fordi disse anvendes forskelligt fra program til program. Hvis man derfor har mange af sine kildeoplysninger som billeder i MacFamilyTree, bliver det et voldsomt stort arbejde at føre dem over i det nye program.

Af samme grund har jeg kun få portrætbilleder i MacFamilyTree, selv om programmet er rigtigt god til at behandle billeder (f.eks. dette, at man kan "tagge"/tilknytte personer på et gruppebillede).

 

 

– Er det ikke muligt at importere en almindelig tekstfil som "medie" under person eller begivenheder?

Nej, man kan ikke importere tekstfiler som mediefiler. Disse er billeder, lyd og film. Men, man kan importere en PDF som mediefil, så man kan jo blot gemme sin tekstfil som PDF og så tilføje denne.

 

 

– Jeg har behov for at opdele mit nuværende slægtstræ i forskellige familier. Hvor og hvordan laver man et udtræk?

– Hvis man vil lave et helt nyt slægtstræ (eller flere), kan man eksportere de pågældende personer som en GEDCOM-fil og så importere denne til det nye træ. Der er forskellige muligheder for at vælge, hvilke oplysninger, der skal eksporteres (f.eks. hele en persons efterslægt).

 

 

– Hvordan registreres et ægteskab (trækker en forbindelse) mellem to personer, som er fra eksisterende familier i mit stamtræ?

Vælg "Tilføj yderligere partner" i personvisning og vælg så "Tilføj eksisterende person som partner".

 

 

– Hvordan undgår man, at de tavler man sender til andre via e-mail har en transparent baggrund?

Brug altid PDF, når man skal sende en tavle til andre og sørg for, at der ikke er sat kryds ved "Eksporter PDF'er med transparent baggrund" under "PDF" i programmets indstillinger.

 

 

– Nogle der benytter Acrobat Reader, kan ikke åbne store PDF-filer (for eksempel slægtstavler).

Dette skyldes angiveligt en fejl i Acrobat Reader. Løsningen er at bruge et andet program til at åbne PDF-filen. Mac-brugere kan benytte Apples egen Billedfremviser, og Windows-brugere kan benytte det gratis program > Foxit Reader.

 

 

– Hvordan udskriver man noter fra kildehenvisninger i personrapporter?

Det kan man ikke. I personrapporter kan man kun få nævnt titlen på kilderne. Hvis man laver et slægtstræ til nettet med MacFamilyTree, vil man derimod have mulighed for at medtage kilder fuldstændigt (tekst, noter, medier etc.).

 

 

 

MacFamilyTree 7

 

– Er der en let måde at udgive sit slægtstræ i bogform med noter og billeder fra MacFamilyTree?

Fra Rapporter-fanen kan man udskrive personrapporter, anetavlerapporter, efterslægtsrapporter etc. og i Oversigter-fanen kan man danne og udskrive anetavler etc. og så samle det i en bog, et hæfte e.lign.

Særligt anetavlerapporter og efterslægtsrapporter er MacFamilyTree dog ikke særligt god til, når det gælder udskrifter (fordi "boksene" brydes ved ny side). Generelt er Reunion langt bedre til udskrifter. Man kan godt tilrette rapporterne i MacFamilyTree, så det kommer til at se godt ud (f.eks. på en A4-side), men nemt er det ikke. Man skal nemlig manuelt indsætte en retur i boksene, så de kommer til at stå rigtigt på siden (det har jeg beskrevet længere nede på siden her, godt nok for MacFamilyTree version 6, men princippet er det samme i MacFamilyTree 7).

Jeg vil anbefale, at man i stedet for en bog laver et website med sit slægtstræ. Der er mange fordele ved at lægge træet på nettet:

1. Man kan få alle de oplysninger (og billeder) med, som man ønsker.
2. Det er nemt overskueligt for besøgende (modsat en bog).
3. Andre slægtsforskere kan finde éns oplysninger (via Google-søgninger).
4. Man kan løbende tilføje oplysninger og personer (hvor en bog skal trykkes på ny).

... og så laver MacFamilyTree efter min mening det absolut bedste og flotteste online slægtstræ af alle standardprogrammer (til både Windows og Mac). Det kan godt blive bedre, men så skal man bruge et specialprogram som TNG.

Jeg har lavet en udførlig guide til, hvordan man laver et slægtwebsite med MacFamilyTree her: > Guide til website med MacFamilyTree.

 

 

 

MacFamilyTree 6

 

– Hvordan importerer man et billede til en person i MacFamilyTree?

Man kan importere billeder på mange måder, blandt andet ved blot at trække et foto fra skrivebordet eller iPhoto over på mediepaletten, men man kan også bruge en import-dialog i MacFamilyTree til at importere et billede, som man har liggende på computeren eller i iPhoto (uden at åbne iPhoto):

1. Klik på "+" nederst til venstre i mediepaletten (> Skærmbillede af mediepaletten og import-menuen) for den person, du ønsker at tilføje et billede til.

2. Vælg "Tilføj billede" eller "Tilføj billede fra iPhoto" fra den menu der kommer frem, vælg dit billede og klik "Åbn" eller "Importer".

Hvis man allerede har importeret et billede (f.eks. et gruppebillede), hvortil man ønsker at knytte en person, klikker man på "Tilknyt forhåndenværende medier" nederst i importmenuen.

 

 

– Hvordan ændrer man udseende på slægtstavlerne, f.eks. hvis man vil fjerne farverne?

Klik på det lille "tandhjul" i nederste højre hjørne. Det åbner visningsvalgene for den aktuelle tavle: > Skærmbillede af visningsvalg for anetavle. Her kan man blandt andet indstille, hvad der skal medtages på tavlen af oplysninger, afstanden mellem boksene, farver m.m.

 

 

– Hvordan kan man udskrive rapporter, så siden ikke brydes på uhensigtsmæssige steder (f.eks. midt i en tekstboks)?

Man indsætter blanke linjer (med Retur-tasten) i boksene på siderne, så tekst m.v. rykkes ned.

Her er et eksempel på en side fra en anetavlerapport, som jeg vil have brudt anderledes (fordi levnedsbeskrivelsen nederst på siden fortsætter på næste side):

> Skærmbillede af side med uskøn tekstbrydning.

Og her er siden med en pænere opsætning efter at jeg har indsat blanke linjer:

> Skærmbillede af redigeret anetavlerapport.

Her følger en detaljeret beskrivelse af fremgangsmåden:

1. Åbn rapporten i redigeringstilstand: > Skærmbillede af valg af redigeringstilstand.

2. Klik på "Udskriv" øverst til højre (printersymbolet): > Skærmbillede af redigeringstilstand og udskriftsmenu. Her i udskriftsvinduet kan man se, hvordan siden brydes. Med piletasterne under "prøvebilledet" af siden kan man bladre frem. Hvis man ikke klart kan se det, kan man klikke på knappen "PDF" i nederste venstre hjørne og her vælge "Åbn PDF i billedfremviser".

3. Klik "Annuller" i udskriftsvinduet og gå tilbage til redigeringstilstanden. Indsæt curseren først i tekstboksen (med levnedsbeskivelsen) ved den første person og tryk på Retur-tasten (evt. flere gange). Indsæt derefter curseren sidst i samme tekstboks og tryk det samme antal gange på Returtasten. Indsæt samme antal blanke linjer i de følgende tekstbokse med levnedsbeskivelserne. Tryk på "Udskriv" for at se, om det passer. Det kræver, at man prøver sig lidt frem for at få det helt rigtigt.

4. Fortsæt på samme måde på de øvrige sider, indtil rapporten kan printes, så alle generationer og tekstbokse står bedst muligt.

5. Luk redigeringsvinduet (den røde knap i øverste venstre hjørne) og klik på "Arkiver". Rapporten ligger nu i "Arkiverede rapporter" nederst i Visninger-fanen, så man eventuelt kan arbejde videre med den senere (f.eks. hvis man opdager, at noget ikke var helt perfekt, når man printer den, eller måske ønsker at tilføje tekst til levnedsbeskivelserne).

6. Hvis man ønsker at gemme rapporten som PDF, så åben den og klik på "Udskriv". Klik dernæst på PDF-knappen i nederste venstre hjørne og vælg "Arkiver som PDF ...": > Skærmbillede af PDF-arkivering (arkiverer man rapporten som PDF direkte fra programmet, får man ikke det ønskede resultat).

Man kan bruge samme princip med at indsætte blanke linjer i andre typer af rapporter, men det er ikke altid lige nemt at finde det rette sted at indsætte dem. Vær i øvrigt forsigtig med at indsætte timeglasdiagrammer i person- og familierapporter. De er tit så store, at det aldrig kommer til at se godt ud. Lav i stedet en tavle i Visninger-fanen og vedlæg den til rapporten (eller indsæt den i PDF-filen).

 

 

– Hvordan tilføjer man en GEDCOM-fil til sit eksisterende træ, hvis der er en del overlapninger (de samme personer) i de to træer?

Svar 1 (fletning af træer med få personer):

Importer GEDCOM-filen til et nyt tomt træ, hvorfra man overfører oplysningerne lidt ad gangen: ved at skrive af simpelthen (+ copy/paste) eller ved at eksportere en del af træet til en GEDCOM-fil med kun én dublet (altså én person der optræder i begge træer), som man efterfølgende importerer (via "Tilføj GED-arkiv til aktuelt træ" i Speciel-menuen ) og så "fletter" denne ene person med personen i sit eksisterende træ (man kan eventuelt give et mærke til de personer, der er overført). Dette er det mest overskuelige, og desuden kommer man så igennem det nye materiale lidt ad gangen, hvor man – også hvis det er egne oplysninger – næsten altid vil opdage fejl eller mangler.

Svar 2 (fletning af træer med mange personer):

1. Lav en sikkerhedskopi af det træ, man importerer til. Går det galt, kan man så altid starte forfra.

2. Importer GEDCOM-filen til et nyt, tomt træ i MacFamilyTree.

3. Ændrer alle datoer til et andet datoformat, end det du bruger i træet, som der skal importeres til (i: Databasevedligeholdelse i Rediger-fanen).

4. Eksporter træet til en ny GEDCOM-fil og importer denne fil til dit træ (via "Flet GED-arkiv til aktuelt træ" i Speciel-menuen).

5. Ordn "Find persondubletter"-vinduet efter navn (filen du importerer er til venstre; og bemærk de forskellige datoformater): > Skærmbillede af "Find persondubletter".

6. Gennemgå hver person og "Flet" dubletterne (hvis der er konflikter mht. oplysninger, kan man vælge hvilke oplysninger der skal medtages): > Skærmbillede af konflikt-manager (klik "Ja" i det første vindue og vælg derefter "Anvend" under det rigtige i de følgende). Man skal dem alle igennem, så det er et stort arbejde, hvis man ikke på forhånd ved, hvem der dubletter ...

Der vil uvægerligt opstå fejl. F.eks. kan en persons forældre komme til at optræde to gange (i "Familier"). Men ved at give de importerede personer et andet datoformat, vil man nemt kunne finde dem efterfølgende og slette eller flette dem. Når man så er 100% sikker på, at man har fundet alle dubletter og fejl (sammenlign evt. person- og familielisterne med den oprindelige sikkerhedskopi), ændrer man så datoformatet til det rigtige.

Tricket med at give import-oplysningerne et andet datoformat, kan med fordel bruges uanset hvilken fremgangsmåde, man vælger.

Hjælp til MacFamilyTree

item4
 

> Nielsens slægtstræ

 

> Slægtsforskning for begyndere

 

> Slægtsforskning på Mac

 

> Hjælp til MacFamilyTree

 

> Guide til website med MacFamilyTree

 

> Slægtsforskning på iPad og iPhone

 

> Den forkerte familie

 

> Introduktion

 

> 1. Kig i skuffer og snak med familien

 

> 2. Få nogle gode vaner

 

> 3. Lav en anetavle

 

> 4. Søg i kirkebøger på nettet

 

> 5. Søg i folketællinger på nettet

 

> 6. Søg i Dansk Demografisk Database

 

> 7. Brug Google og databaser på nettet

 

> 8. Anskaf et slægtsforskningsprogram

 

> 9. Læg dit slægtstræ på internettet

 

> 10. Lær af andre

 

> Gamle vejvisere og adressebøger

 

> Lokalhistorie i Aarhus

 

> Skovvejens historie (Aarhus)

 

> Gamle kort over Aarhus

 

> Fremtidens Aarhus (1922)

 

> Litteratur om Aarhus

 

> Historiske optegnelser fra Rørby

 

> Til sidst brændte kroen (Mullerup)

 

> Smeden i Mullerup

 

> Brabrand 1956

 

> Haderslev 1921

 

> Holbæk Amt 1903

 

> Holbæk 1943

 

> Kalundborg 1958

 

> Randers 1903

 

> Samsø 1930 og 1939

 

> Slagelse 1894-1968

 

> Sorø Amt 1904

 

> Viborg Amt 1904

 

> Viborg 1932

 

> Aarhus 1875-1960

 

> Links til gamle vejvisere

 

> Introduktion

 

> 1. Den famøse hulvej

 

> 2. Trøjborg og Studestalden

 

> 3. Arbejderboliger

 

> 4. Sandgravvej

 

> 5. Østbanetorvet

 

> 6. Klintegaarden

 

> 7. Erindringer fra Skovvejen

 

> 8. Skovvejen i vejviserne

 

> 9. Sandgravvej i vejviserne

 

> 10. Husene nr. 1-53

 

> 11. Husene nr. 55-129

 

> 12. Husene nr. 2-50

 

> 13. Noter og litteraturliste