topgrafik800x200

> SLÆGTSFORSKNING

> LOKALHISTORIE

> FORSIDE

> LINKS

> KONTAKT

Der findes flere forskellige slægtsforskningsapplikationer (apps) til Apples mobile enheder: iPad, iPhone og iPod Touch (iOS). De fleste af dem, f.eks. fra > Ancestry, > MyHeritage, > Legacy og > Reunion, fungerer kun sammen med henholdsvis Ancestry, MyHeritage, Legacy og Reunion. Her skal man altså bruge Ancestry eller MyHeritage eller have programmet Legacy installeret på en PC eller Reunion på en Mac for at kunne bruge den tilhørende app på sin iPad eller iPhone. Dette er naturligvis også det mest smarte: at slægtsprogrammet og app'en ligner hinanden og ubesværet kan udveksle oplysninger.

Der findes imidlertid også apps til iPad, iPhone og iPod Touch, der fungerer helt selvstændigt og altså ikke kræver, at man har sine oplysninger i et bestemt program på sin computer. Den klart bedste er > MobileFamilyTree, der tilbyder næsten al den funktionalitet, man kender fra slægtsforskningsprogrammer til Mac OS eller Windows (diagrammer, rapporter osv.) og som samtidig er grafisk meget flot. MobileFamilyTree har også den fordel, at det findes på dansk. Se evt. et billedgalleri her: > Billeder af MobileFamilyTree.

Eftersom > MobileFamilyTree ikke kræver et samspil med et slægtsprogram på en Mac eller PC, kunne man i princippet lave al sin slægtsforskning på for eksempel en iPad med denne app. For danske brugere er der imidlertid den udfordring, at > Arkivalieronline, hvor man finder blandt andet kirkebøger og folketællinger, endnu ikke fungerer på iPad. Man er godt nok begyndt at udlægge arkivalierne, så de burde kunne ses på iOS, men det virker endnu ikke. Man er i stedet nødt til at bruge > Danish Family Search, hvis man vil se arkivalierne på sin iPad.

For langt de fleste vil en app som > MobileFamilyTree under alle omstændigheder kun være et supplement til det slægtsforskningsprogram, man bruger på sin Mac eller PC. Det fungerer på den måde, at man overfører sine oplysninger fra computeren ved at eksportere en GEDCOM-fil til MobileFamilyTree. GEDCOM er et format til udveksling af oplysninger, der har med slægtsforskning at gøre, og stort set alle slægtsprogrammer kan lave en GEDCOM-fil.

Hvis man bruger programmet > MacFamilyTree på en Mac, har MobileFamilyTree den fordel, at man via iCloud kan synkronisere sine oplysninger frem og tilbage mellem éns Mac og den mobile enhed, som f.eks. en iPhone, fordi de to programmer bliver lavet af samme firma, tyske Synium.

Slægtsforskning på iPad og iPhone

– en introduktion til slægtsforskning på iOS

item4

> Heredis tilbyder en helt gratis app til iPhone og iPad (men findes ikke på dansk). Denne er primært tænkt som et supplement til Heredis på Mac OS eller Windows, men kan også bruges selvstændigt, fordi man – som med MobileFamilyTree – kan importere GEDCOM-filer. Det kan ikke gøres trådløst, men det tager kun kort tid at overføre en GEDCOM-fil fra sin computer til sin iPhone eller iPad via iTunes (i arkivdeling) med éns enhed forbundet til computeren.

Mulighederne for at få vist oplysningerne på forskellige måder (i forskellige typer af tavler, rapporter m.m.) er ret begrænsede og kan slet ikke sammenlignes med en app som MobileFamilyTree, men kan man undvære den danske oversættelse og har man kun i ny og næ brug for at medbringe sine oplysninger på sin iPhone eller iPad, kan den gratis app fra > Heredis bestemt anbefales.

Af andre apps der kan importere og vise oplysninger fra GEDCOM-filer på iPad og iPhone, kan nævnes > GedView, mens > FamViewer synes at være en lidt for dyr løsning set i forhold til, hvad man får for pengene.

Hvis man bruger slægtsforskningsprogrammet > Legacy til Windows, kan man bruge app'en > Families, hvormed man også trådløst kan udveksle og synkronisere sine oplysninger. Det kræver dog, at man installerer et ekstra (gratis) program og i øvrigt bruger iTunes på sin PC.

> Geni er lavet med Flash, som ikke er understøttet på iOS, så man kan kun bruge Geni via en app (som der findes flere af: > Apps til Geni).

Selv har jeg en iPod Touch (af den ældre model uden kamera) med MobileFamilyTree installeret. Når jeg er på arkivbesøg, er dette næsten altid det eneste, jeg har med – udover et kamera til at affotografere arkivalierne (men havde jeg haft en nyere iPod Touch med kamera eller en iPhone ville jeg ikke behøve mere) – fordi jeg her har alle mine oplysninger og min opgaveliste hjemme fra computeren på en enhed, der er lige til at have i lommen, og hvis skærm trods alt er stor nok til at man også kan bruge diagrammer, tage noter og lave kortere afskrifter.

På denne nyhedsorienterede hjemmeside kan man læse mere om slægtsforskning på mobile enheder (også Android): > Mobile Genealogy.

 

 

 

Sidst opdateret i september 2015.

mobilefamilytreeipod
heredisipod

Til venstre skærmbillede med oversigt fra MobileFamilyTree. Til højre personvisning fra Heredis. Hvis man ikke bruger en app, der specifikt er lavet til at fungere sammen med éns slægtsforskningsprogram, er MobileFamilyTree den bedste betalings-app, mens Heredis tilbyder den bedste gratis-app (er måske endda bedre end nogle betalings-apps).

 

> Nielsens slægtstræ

 

> Slægtsforskning for begyndere

 

> Slægtsforskning på Mac

 

> Hjælp til MacFamilyTree

 

> Guide til website med MacFamilyTree

 

> Slægtsforskning på iPad og iPhone

 

> Den forkerte familie

 

> Introduktion

 

> 1. Kig i skuffer og snak med familien

 

> 2. Få nogle gode vaner

 

> 3. Lav en anetavle

 

> 4. Søg i kirkebøger på nettet

 

> 5. Søg i folketællinger på nettet

 

> 6. Søg i Dansk Demografisk Database

 

> 7. Brug Google og databaser på nettet

 

> 8. Anskaf et slægtsforskningsprogram

 

> 9. Læg dit slægtstræ på internettet

 

> 10. Lær af andre

 

> Gamle vejvisere og adressebøger

 

> Lokalhistorie i Aarhus

 

> Skovvejens historie (Aarhus)

 

> Gamle kort over Aarhus

 

> Fremtidens Aarhus (1922)

 

> Litteratur om Aarhus

 

> Historiske optegnelser fra Rørby

 

> Til sidst brændte kroen (Mullerup)

 

> Smeden i Mullerup

 

> Brabrand 1956

 

> Haderslev 1921

 

> Holbæk Amt 1903

 

> Holbæk 1943

 

> Kalundborg 1958

 

> Randers 1903

 

> Samsø 1930 og 1939

 

> Slagelse 1894-1968

 

> Sorø Amt 1904

 

> Viborg Amt 1904

 

> Viborg 1932

 

> Aarhus 1875-1960

 

> Links til gamle vejvisere

 

> Introduktion

 

> 1. Den famøse hulvej

 

> 2. Trøjborg og Studestalden

 

> 3. Arbejderboliger

 

> 4. Sandgravvej

 

> 5. Østbanetorvet

 

> 6. Klintegaarden

 

> 7. Erindringer fra Skovvejen

 

> 8. Skovvejen i vejviserne

 

> 9. Sandgravvej i vejviserne

 

> 10. Husene nr. 1-53

 

> 11. Husene nr. 55-129

 

> 12. Husene nr. 2-50

 

> 13. Noter og litteraturliste