topgrafik800x200

> SLÆGTSFORSKNING

> LOKALHISTORIE

> FORSIDE

> LINKS

> KONTAKT

Med > MacFamilyTree kan man lave et slægtstræ til at lægge ud på nettet. Til programmet hører det gratis > MacFamilyTree.com, hvor man kan lægge sit træ op, men det kan også overføres til éns eget website, hvis man har sådan ét. Ellers er det meget nemt at få et webhotel med egen adresse på internettet (også kaldet et domæne: www.websitenavn.dk), f.eks. hos > One.com.

Dette er en guide til, hvordan man lægger sit slægtstræ op på eget website med MacFamilyTree version 7.1 (bemærk at visse elementer kan se anderledes ud i senere versioner).

Guide til website med MacFamilyTree

item4
mftweb1
mftweb2
mftweb3
mftweb4
mftweb5
mftweb6
mftweb7
mftweb8
mftweb9b
mftweb10

Man skal først vælge en startperson i sit træ. Det er denne persons nærmeste familierelationer, der vises på forsiden af éns online slægtstræ. Det mest naturlige er, at man vælger sig selv som startperson, men man kan vælge en hvilken som helst person i sit træ. I programmets "Rediger"-fane vælger man "Personer" og i personlisten til højre i skærmvinduet vælger man personen, der skal være startperson. Højreklik på personen og vælg "Angiv som startperson". Bemærk i øvrigt, at man også kan vælge "Marker som privat". Gør man dette, vil man have mulighed for at få personen helt skjult i slægtstræet nettet.

Man laver de forskellige indstillinger for sit træ ved at klikke på knapperne nederst i skærmvinduet. Under "Generelt" giver man træet en titel, kan vælge et "Emblem" (et lille billede der vises øverst til venstre), skrive en kommentar (teksten kommer til at stå nederst på forsiden), vælge forskellige indstillinger og sprog. Bemærk, at der er to indstillinger for beskyttelse af private oplysninger. Krydser man af ved "Skjul detaljer for nulevende personer" medtages navnet på personen i træet, men alle øvrige oplysninger skjules. Sætter man også kryds ved "Skjul information markeret som privat", skjules al den information, som man har markeret som privat rundt omkring i sit slægtstræ. Man kan markere stort set alt som privat i MacFamilyTree: begivenheder, billeder osv. Har man markeret en person som privat, udelades denne helt i det online slægtstræ.

Dernæst vælger man "Eksporter"-fanen og her "Eksporter website". Man kan nu vælge titel og udseende til sit slægtstræ, ændre farver, skrive en tekst til forsiden m.m., og man kan straks se, hvordan det vil se ud i det færdige træ. Bemærk at der kun er få personer medtaget i denne eksempelvisning. Når der f.eks. står "Udeladt i oversigtsvisning" i nogle af kasserne, eller der kun optræder få personer i personlisten, så gælder det kun her. Det er kun et eksempel. I det færdige træ medtages alle personer fra dit slægtstræ.

Under "Temaer" kan man vælge, hvordan éns online slægtstræ skal se ud. VIGTIGT: Undgå at vælge et tema med en mere speciel skrifttype, der måske ikke findes på Windows. Det ser måske meget godt ud på din Mac, men på en Windows-PC kan det se rigtigt dårligt ud. Temaet "Topmenu (Lys)" kan f.eks. være problematisk. Jeg har gode erfaringer med temaet "Blind", der også ser nogenlunde ud på Windows. Internet Explorer 8 kan dog slet ikke vise diagrammerne på MacFamilyTree-websitet. Dette gælder, uanset hvilket tema man vælger.

Knappen "Rækkefølge af undersektioner" er faktisk ret vigtig. Her kan man nemlig ikke kun vælge i hvilken rækkefølge, de enkelte elementer skal vises på siderne, men også vælge helt at udelade dem. På personsiderne fravælger jeg altid "Slægtskabsrapport" og "Historie", og på statistiksiden vælger jeg alt fra, så kun antallet af personer vises.

Når man har lavet alle indstillinger – og har sikret sig, at alt ser ud, som man vil have det – klikker man på "Start eksport" i nederste højre hjørne.

Under "Kontakt" vil jeg klart fraråde, at man oplyser sin e-mailadresse. E-mailadresser der ligger frit tilgængelige på nettet, bliver bl.a. "høstet" af spamrobotter og brugt af personer med alt andet end venlige hensigter. Skriv eventuelt i stedet en kommentar på forsiden, hvor du forklarer, hvordan man kan kontakte dig.

Der kommer dernæst en menu frem, hvor man kan vælge at uploade sit træ med MacFamilyTrees indbyggede FTP-klient, brænde eller arkivere sit online slægtstræ. Hvis man bruger den indbyggede FTP-klient, angiver man her de oplysninger, man har fået fra sin udbyder af webhotel: FTP-server, sti (hvis træet skal ligge i en mappe på websitet), brugernavn og adgangskode. Dernæst klikker man på "Upload" og så går overførslen i gang.

I min mappe på skrivebordet kommer der så til at ligge en mappe med titlen på mit online slægtstræ (NIELSENS SLÆGTSTRÆ etc.). Det er indholdet i denne mappe, der skal uploades til mit website. Størstedelen af indholdet ligger i mappen "languages" i en mappe, der hedder "da" (fordi jeg har valgt dansk som sprog).

Jeg har mange forskellige ting liggende på mit website. Jeg bruger FTP-klienten > Cyperduck til at overføre mange af filerne. Mit slægtstræ skal ligge i en mappe, der hedder "database", men det er som før nævnt kun indholdet fra mappen med navnet på mit online slægtstræ, der skal overføres. Herunder ser man til venstre min "database"-mappe på mit webhotel, som det vises i Cyperduck. Til højre ser man mappen på mit skrivebord. Det er mapperne og index-filen markeret med blåt, der skal overføres. Jeg trækker dem blot over på vinduet til venstre, så begynder overførslen. Normalt tager jeg dog lidt af indholdet ad gangen.

Når overførslen er færdig, ser slægtstræet sådan ud: > Nielsens slægtstræ.

Har man lidt forstand på grundlæggende HTML-kode, kan man efterfølgende gå ind og ændre på siderne. F.eks. har jeg på kontaktsiden indsat et link til mit website i stedet for min e-mailadresse. Til dette bruger jeg den gratis HTML-editor > Blue Fish. Hvis man vil ændre noget på forsiden, er det index-filen i "lauguages"-mappen, man skal ændre på.

mftweb9a

Jeg foretrækker dog selv at lægge slægtstræet op med en selvstændig FTP-klient. Derfor arkiverer jeg først slægtstræet i en mappe på skrivebordet ved at vælge "Arkiver" til venstre i vinduet og så klikke på "Eksporter".

mftweb4b

Under "Stil" kan man lave forskellige individuelle indstillinger af udseendet: farver, skriftstørrelse m.m. Mulighederne er forskellige fra tema til tema. Herunder ses indstillingsmulighederne for temaet "Blind", hvor jeg har ændret diagram-boksenes farver for både mænd og kvinder, farvegradienten og ramme-bredden.

 

> Nielsens slægtstræ

 

> Slægtsforskning for begyndere

 

> Slægtsforskning på Mac

 

> Hjælp til MacFamilyTree

 

> Guide til website med MacFamilyTree

 

> Slægtsforskning på iPad og iPhone

 

> Den forkerte familie

 

> Introduktion

 

> 1. Kig i skuffer og snak med familien

 

> 2. Få nogle gode vaner

 

> 3. Lav en anetavle

 

> 4. Søg i kirkebøger på nettet

 

> 5. Søg i folketællinger på nettet

 

> 6. Søg i Dansk Demografisk Database

 

> 7. Brug Google og databaser på nettet

 

> 8. Anskaf et slægtsforskningsprogram

 

> 9. Læg dit slægtstræ på internettet

 

> 10. Lær af andre

 

> Gamle vejvisere og adressebøger

 

> Lokalhistorie i Aarhus

 

> Skovvejens historie (Aarhus)

 

> Gamle kort over Aarhus

 

> Fremtidens Aarhus (1922)

 

> Litteratur om Aarhus

 

> Historiske optegnelser fra Rørby

 

> Til sidst brændte kroen (Mullerup)

 

> Smeden i Mullerup

 

> Brabrand 1956

 

> Haderslev 1921

 

> Holbæk Amt 1903

 

> Holbæk 1943

 

> Kalundborg 1958

 

> Randers 1903

 

> Samsø 1930 og 1939

 

> Slagelse 1894-1968

 

> Sorø Amt 1904

 

> Viborg Amt 1904

 

> Viborg 1932

 

> Aarhus 1875-1960

 

> Links til gamle vejvisere

 

> Introduktion

 

> 1. Den famøse hulvej

 

> 2. Trøjborg og Studestalden

 

> 3. Arbejderboliger

 

> 4. Sandgravvej

 

> 5. Østbanetorvet

 

> 6. Klintegaarden

 

> 7. Erindringer fra Skovvejen

 

> 8. Skovvejen i vejviserne

 

> 9. Sandgravvej i vejviserne

 

> 10. Husene nr. 1-53

 

> 11. Husene nr. 55-129

 

> 12. Husene nr. 2-50

 

> 13. Noter og litteraturliste