Slægtsforskning på Mac

– en introduktion med fokus på MacFamilyTree
Af CARSTEN R. NIELSEN
MacFamilyTree 8

Hvis man står og skal vælge et slægtsforskningsprogram til Mac – fordi man er ny slægtsforsker eller måske er skiftet fra Windows – er det bedste råd at afprøve flere forskellige programmer, inden man beslutter sig. De fleste programmer tilbyder demoversioner. Det er i høj grad et spørgsmål om smag, hvilket program man vil synes er det bedste, og desuden har de forskellige programmer forskellige funktioner.

De mest benyttede programmer i Danmark er MacFamilyTree og Reunion, hvor førstnævnte findes på dansk som næsten det eneste slægtsprogram til Mac. Reunion har også særlig stor udbredelse i USA sammen med Family Tree Maker for Mac, der ofte her kåres som det bedste slægtsforskningsprogram til Mac. Men prøv eventuelt også GEDitCOM II, RootsMagic for Mac eller det fransk udviklede Heredis. Der findes også helt gratis programmer som Gramps, Familienbande og Family Tree Builder (hvor sidstnævnte er udviklet af den online betalingstjeneste MyHeritage men godt kan bruges uafhængigt af denne).

Meget slægtsforskning – og derunder udveksling og præsentation af oplysninger – foregår i dag på internettet, og i ethvert ordentligt, moderne slægtsforskningsprogram skal man så let som ingenting – med bare nogle få klik og uden at kunne noget som helst HTML-kode eller andre avancerede sager – kunne generere et fuld funktionsdygtigt website med alle éns oplysninger. Kan programmet ikke det, skal du ikke overveje det – med mindre du ved siden af dit slægtsforskningsprogram bruger store kommercielle websites som MyHeritage eller vælger løsninger som det gratis Webtrees eller TNG: The Next Generation of Genealogy Sitebuilding til at præsentere dine oplysninger på nettet, hvor sidstnævnte, TNG, uden tvivl laver de flotteste, mest omfattende og fleksible websites.

Afprøv programmet

Som ny slægtsforsker kan det selvfølgelig være svært at se, hvad man får brug for af funktionalitet, men prøv alligevel at arbejde med programmet. Indtast for eksempel dine aner tilbage til i hvert fald dine oldeforældre med så mange oplysninger som muligt og prøv at se, hvordan programmet præsenterer oplysningerne i rapporter, på de forskellige diagrammer, og hvordan det eksporterer oplysningerne til et website (hvis demoen ikke tillader eksport af oplysninger, kan du prøve at finde websites lavet med programmet ved at google det. Her finder du for eksempel et væld af slægtstræer lavet med MacFamilyTree: MacFamilyTree.com).

Kommer du fra Windows, eksporterer du dine oplysninger fra dit gamle program – Legacy, WinFamily eller hvad du nu har brugt – til en GEDCOM-fil (GEDCOM er et udvekslingformat, der tillader udveksling af oplysninger mellem forskellige slægtsforskningsprogrammer), som du så importerer i demoen på din nye Mac. Her kan du så se og afprøve, hvordan de forskellige programmer håndterer dine gamle oplysninger, billeder, kilder m.v. (ikke alle demoer tillader dog at importere oplysninger – her må du til tasterne – og har demoen en begrænsning på, hvor mange personer du kan importere, må du nøjes med at eksportere kun en del af oplysningerne fra dit gamle program). Når du eksporterer oplysningerne til GEDCOM-filen, er det bedst at bruge formatet UTF-8.

Jeg bruger selv programmet MacFamilyTree til min slægtsforskning. I det følgende vil jeg fortælle lidt mere om programmet, men husk: fordi jeg synes om programmet, behøver du jo ikke gøre det.

Mig og Mac

Jeg har brugt Mac siden 1991, hvor jeg købte min første computer, en Macintosh Classic med 9" skærm, 1 MB RAM og 40 MB harddisk. I forhold til de store, grimme computere med DOS-styresystem og grønne, kantede bogstaver og koder på en sort skærm, var det en åbenbaring: ikke bare var brugen af computeren nem og intuitiv, brugergrænsefladen og selve maskinen var – set i forhold til alternativerne på den tid – en æstetisk nydelse. Jeg har siden haft en masse forskellige Mac'er, fra den første "Bondi Blue" iMac over en kraftfuld PowerMac G5 til den Mac mini, jeg bruger i dag. Nok er mini'en ikke den mest kraftfulde Mac, men den har ét fortrin, som slår alt: den er fuldstændig lydløs.

Reunion kontra MacFamilyTree

Til min slægtsforskning bruger jeg som nævnt MacFamilyTree fra tyske Synium. I takt med at Apples produkter er blevet mere og mere populære igennem de senere år, er der også kommet flere og flere slægtsforskningsprogrammer til Mac, men de to programmer, der har den største udbredelse i Danmark, er også to af de ældste: Reunion og MacFamilyTree, der i årevis har konkurreret om Mac-brugernes gunst.

Selv om Reunion ikke findes i en dansk version, er der mange danske slægtsforskere, der sværger til programmet. Jeg har prøvet det, men det faldt ikke i min smag: grafisk er det ikke specielt kønt – ligner nærmest et gammelt Windows-program – det laver nogle ret uoverskuelige diagrammer, og brugergrænsefladen er fyldt med alt for mange paletter, navigationsværktøjer og oversigter. Samtidig bliver Reunion sjældent opdateret og forbedret, hvor der ofte kommer opdateringer og ny funktionalitet til MacFamilyTree. Kan man undvære den danske oversættelse, er Reunion dog helt klart et program, man skal prøve, inden man beslutter sig for, hvilket program man vil bruge til sin slægtsforskning. Særligt de tekstbaserede rapporter (og muligheden for at tilpasse disse efter egne ønsker) er noget af det bedste ved Reunion, og programmet kan særligt anbefales, hvis man ofte har brug for at printe rapporter og diagrammer.

MacFamilyTree 8

MacFamilyTree (MacStamtræ som den danske version tidligere hed) så dagens lys i 1998 og er nu nået til version 8. Med programmet kan man organisere, vise og eksportere (eller printe) faktisk alt sit materiale, som man får indsamlet om slægten, ikke blot alle tænkelige oplysninger om de enkelte personer, men for eksempel også kilder og billeder. MacFamilyTree findes på dansk i en rigtig god oversættelse af Mogens Thyregod (hvor "oversættelsen" i et program som Familienbande er lavet med Google Translate).

Programmets helt store styrke er diagrammerne (anetavler, efterslægtstavler m.v.), der ubetinget er de flotteste og bedste, jeg har set i noget program til både Windows og Mac – i hvert fald når man har været inde og ændre standardindstillingerne. Selv bryder jeg mig ikke meget om farver på diagrammer, oversigter etc., men det kan man nemt ændre, så man ser det i sort/hvid og gråtoner. Man kan kort sagt få det, som man ønsker det: hvad der skal med af oplysninger på et diagram, og hvordan dette skal se ud (farver, afstand mellem bokse etc.). Hvis man har lyst, kan man sågar ændre manuelt på diagrammerne ved at flytte bokse, tegne eller skrive til på diagrammet.

MacFamilyTree har naturligvis en masse forskellige diagrammer og rapporter, der genereres med et enkelt klik og som kan eksporteres som blandt andet PDF (noget jeg selv bruger nærmest hele tiden) eller printes. Tidligere haltede rapport-delen af programmet noget, og selv om det stadig ikke er helt perfekt (det kan for eksempel være lidt besværligt at printe tekstbaserede rapporter), så er det trods alt blevet bedre i de senere år. Se eksempler på diagrammer og rapporter her: Billeder af MacFamilyTree.

En funktion som jeg bruger hele tiden, er opgavelisten. Her skriver man, hvad man mangler at undersøge, samler sine arbejdsnotater og linker opgaverne til de forskellige personer. I dag ved jeg nærmest ikke, hvordan jeg nogensinde har kunnet undvære denne opgaveliste, der ikke bare giver et perfekt overblik over, hvad jeg mangler at undersøge, hvor langt jeg er kommet med et problem (eller hvad jeg har fuldført af opgaver), men som også gør, at jeg ikke sidder og leder kirkebøger eller folketællingslister igennem, som jeg allerede én gang har gennemset.

Med et par få klik kan MacFamilyTree generere et færdigt website, der kan lægges op (evt. beskyttet med et password) på den gratis server (se eksempler på websites her: MacFamilyTree.com), der hører med til programmet, eller man kan lægge det op på éns eget webhotel, hvis man har sådan et. Man kan i høj grad selv vælge, hvor mange eller få oplysninger, man vil have med, hvorvidt der skal genereres et persondiagram (en visuel fremstilling af de nærmeste slægtsrelationer), om der skal medtages billeder eller egne diagrammer. Websitets person- og familieliste er ordnet alfabetisk, og klikker man på et navn her (eller i persondiagrammet) springer man til denne person. Mit slægtstræ kan ses her: Nielsens slægtstræ.

Får man senere lyst til at lave et mere komplekst og flottere slægtstræ på sit eget website, kan man bruge TNG: The Next Generation of Genealogy Sitebuilding, hvor man så via en GEDCOM-fil eksporterer oplysningerne fra MacFamilyTree til TNG. MacFamilyTree tilbyder også en automatisk synkronisering med den gratis, verdensomspændende slægtsdatabase på FamilySearch.

Slægtsforskning på iPad og iPhone

Hvis man har en iPad, iPhone eller iPod Touch og bruger MacFamilyTree på sin Mac, kan man med fordel anskaffe sig denne app til sin mobile enhed: MobileFamilyTree, der tilbyder næsten al den funktionalitet, som man kender fra MacFamilyTree (og som laves af samme firma, Synium). Oplysningerne synkroniseres via iCloud mellem MacFamilyTree og MobileFamilyTree. App'en kan dog også bruges selvstændigt og kræver altså ikke, at man har en Mac eller bruger MacFamilyTree. Reunion har også en app til iPad og iPhone. Læs eventuelt mere her: Slægtsforskning på iPad og iPhone.

Andre nyttige, små programmer

Hvis man har sit eget webhotel (et sådant kan fås nemt og billigt), kan man få brug for en FTP-klient til at lægge sit website genereret af MacFamilyTree op her. Jeg bruger programmet Cyperduck, som er "donationware". Og hvis man vil lave en enkelt ændring eller to på index- eller kontakt-siden i sit slægtstræ – det kunne for eksempel være, at man vil lægge et link ind – er den lille, gratis HTML-editor Blue Fish rigtig god. Men det kræver naturligvis, at man kan lidt grundlæggende HTML.

Hvis man har scannet dokumenter eller gamle bøger, har gemt dem som PDF-filer og har brug for at gøre disse søgbare, kan man bruge et tekstgenkendelsesprogram, som automatisk forvandler billederne af tekst til søgbar tekst. Selv ikke de bedste tekstgenkendelsesprogrammer klarer opgaven uden at lave fejl eller udeladelser, men det er alt andet lige en stor fordel at have fået gjort i det mindste langt størstedelen af teksten søgbar. Det nok bedste af de billige programmer af denne type til Mac er PDF OCR X, der også virker på dansk tekst. Det kommer i to versioner: en gratis version, hvor man kun kan gøre én side søgbar, og så betalingsversionen der klarer et ubegrænset antal sider.

FavIconIt (af Alex Trott) er det nok bedste og nemmeste lille program til at lave "favikoner" (de små symboler til venstre for URL'en eller websitets navn i éns bogmærker/favoritter). FavIconIt kan fås til næsten ingen penge i App Store.(Sidst opdateret i juli 2017)

Om websitet – Læs her, hvis du ønsker at bruge eller linke til materiale på websitet.