Hjælp til MacFamilyTree

Herunder følger nogle anbefalinger og løsninger på forskellige problemer vedrørende slægtsprogrammet MacFamilyTree (MacStamtræ som det tidligere hed), der er udviklet af tyske Synium. Se eventuelt også siden Slægtsforskning på Mac.

MacFamilyTree udkom i version 8 i april 2016.

– Jeg har et problem med MacFamilyTree, som jeg ikke kan løse og som ikke er beskrevet på siden her.

Sørg for at opdatere MacFamilyTree til den seneste version og prøv at finde en løsning i manualen til programmet.

Hvis det ikke hjælper, så kontakt supporten (skriv på engelsk eller tysk) hos programmets udviklere: Synium support.

Man kan også få hjælp på Facebook i gruppen Genealogisk Forum. Her er mange brugere af programmet. På Facebook findes desuden en gruppe specifikt om programmet: MacFamilyTree Danmark.– Kan man prøve MacFamilyTree, inden man køber det?

Ja, man downloader blot programmet fra udviklernes hjemmeside (klik på knappen "Download demo") øverst på siden: MacFamilyTree. Denne prøveversion af programmet virker helt som programmet gør, når man køber det – blot kan man ikke gemme eller eksportere noget.– Hvordan køber man MacFamilyTree?

Man kan kun købe programmet hos Apples 'App Store' (når man har fundet programmet, klikker man bare på "køb"-knappen, så installeres programmet automatisk). Programmet indeholder alle versioner på de forskellige sprog, derunder dansk, og åbner automatisk i den danske version (hvis man altså har valgt dansk som sprog på sin Mac).

Man betaler kun én gang for programmet. Alle opdateringer inden for versionsnummeret er gratis. Først når der engang kommer en helt ny version, koster det penge.– Findes der en manual på dansk?

Programmet er på dansk, men der findes desværre ingen dansk manual, kun på engelsk, tysk og fransk. Disse kan downloades fra denne side: Manualer til MacFamilyTree.– Hvordan benyttes stedfelterne i MacFamilyTree?

Jeg skriver det hele i det første felt ("Sted") med de enkelte dele adskilt af kommaer: altså, i én streng (sted, sogn, amt). Jeg bruger altså slet ikke "Kommune" og "Amt/region" (men jeg skriver, hvilket land der er tale om, når det er udenfor Danmark).– Hvorfor kan man ikke vælge "Navngivning" i stedet for "Dåb"?

Man kan oprette sin egen begivenhedstype. Vælg "Tilføj begivenhed" og "Rediger begivenhedstyper ...". Her klikker man på "Tilføj type", hvor man selv kan selv definere begivenhedstypen, f.eks. "Navngivning".– Hvor indsættes billeder af f.eks. kirkebøger fra Arkivalieronline: på hændelser (som f.eks. dåb) eller på kilden?

Jeg sætter stort set ikke billeder af kirkebøger etc. ind i MacFamilyTree (har dem i stedet i mapper på computeren), men, hvis jeg gjorde det, ville jeg så afgjort lave en kilde med billedet fra kirkebogen. Fordi man så altid kan finde den og desuden kan tilknytte flere personer til kilden (f.eks. faddere ved en dåb). Hvis man indsætter billedet under den enkelte hændelse, f.eks. en dåb, så vil den kun være at finde her; og hvem kan huske det i fremtiden? Hvis man laver en kilde, kan man derimod altid se den på kildelisten. Det gælder sådan set også kildeafskrifter: Skriv ikke disse under dåben eller personen, men lav en kilde, hvor man så tilknytter den eller de relevante personer.

Man skal også tænke på, at man måske en dag vil vælge et andet program. Hertil kan man godt eksportere alle sine oplysninger (altså tekst, datoer etc.) fra MacFamilyTree (via en GEDCOM-fil), men ikke billeder, fordi disse anvendes forskelligt fra program til program. Hvis man derfor har mange af sine kildeoplysninger som billeder i MacFamilyTree, bliver det et voldsomt stort arbejde at føre dem over i det nye program.

Af samme grund har jeg kun få portrætbilleder i MacFamilyTree, selv om programmet er rigtigt god til at behandle billeder (f.eks. dette, at man kan "tagge"/tilknytte personer på et gruppebillede).– Er det ikke muligt at importere en almindelig tekstfil som "medie" under person eller begivenheder?

Nej, man kan ikke importere tekstfiler som mediefiler. Disse er billeder, lyd og film. Men, man kan importere en PDF som mediefil, så man kan jo blot gemme sin tekstfil som PDF og så tilføje denne.– Jeg har behov for at opdele mit nuværende slægtstræ i forskellige familier. Hvor og hvordan laver man et udtræk?

Hvis man vil lave et helt nyt slægtstræ (eller flere), kan man eksportere de pågældende personer som en GEDCOM-fil og så importere denne til det nye træ. Der er forskellige muligheder for at vælge, hvilke oplysninger, der skal eksporteres (f.eks. hele en persons efterslægt).– Hvordan registreres et ægteskab (trækker en forbindelse) mellem to personer, som er fra eksisterende familier i mit stamtræ?

I "Redigering": Vælg personen, der skal have ny partner. Klik på "Tilføj partner" (eller "Tilføj yderligere partner") og vælg så "Tilføj eksisterende person som partner".– Hvordan tilføjes en ny partner til en person, for eksempel efter skilsmisse eller den første partners død?

I "Redigering": Vælg personen, der skal have ny partner. Klik på "Tilføj yderligere partner" under den eksisterende partner. Vælg her "Tilføj ny person som partner", hvis den nye partner ikke allerede findes i slægtstræet. Der oprettes en "Person uden navn" som partner. Udfyld de sædvanlige oplysninger for denne nye person.– Jeg er kommet til at trykke på noget forkert. Begivenheder vises i den forkerte rækkefølge. Hvad kan jeg gøre for at få dem flyttet til de korrekte pladser?

Du er kommet til at vælge at sortere begivenhederne efter en anden kolonne end "Art"-kolonnen. Klik på "Art", så kommer der en lille trekant frem her. Når pilen ved "Art" peger opad, vises den almindelige rækkefølge.– Hvordan undgår man, at de tavler man sender til andre via e-mail har en transparent baggrund?

Brug altid PDF, når man skal sende en tavle til andre og sørg for, at der ikke er sat kryds ved "Eksporter PDF'er med transparent baggrund" under "PDF" i programmets indstillinger.– Nogle der benytter Acrobat Reader, kan ikke åbne store PDF-filer (for eksempel slægtstavler).

Dette skyldes angiveligt en fejl i Acrobat Reader. Løsningen er at bruge et andet program til at åbne PDF-filen. Mac-brugere kan benytte Apples egen Billedfremviser, og Windows-brugere kan benytte det gratis program Foxit Reader.– Hvordan udskriver man noter fra kildehenvisninger i personrapporter?

Det kan man ikke. I personrapporter kan man kun få nævnt titlen på kilderne. Hvis man laver et slægtstræ til nettet med MacFamilyTree, vil man derimod have mulighed for at medtage kilder fuldstændigt (tekst, noter, medier etc.).

Om websitet – Læs her, hvis du ønsker at bruge eller linke til materiale på websitet.