Del 10 af 10: Lær af andre

Flere og flere kilder bliver hele tiden gjort tilgængelige på internettet, ligesom mere og mere viden om slægtsforskning kan findes på nettet, så bøger om slægtsforskning er nærmest forældede, den dag de udkommer. Ikke desto mindre er det en rigtig god idé at låne eller købe nogle bøger om slægtsforskning. De grundlæggende historiske fakta samt oplysninger om arkivalier, kildekritik og lignende, der har med slægtsforskningens metode at gøre, forandrer sig trods alt ikke.

Hvis jeg skal anbefale en enkelt bog om slægtsforskning, må det blive Jytte Skaanings 'Find din slægt – og gør den levende. Håndbog i slægtshistorie' (Syddansk Universitetsforlag, 2006). Den gennemgår ikke bare det grundlæggende omkring slægtsforskningen, men den kan også bruges af mere erfarne slægtsforskere til at gøre slægtens historie levende og finde oplysninger og arkivalier, som man måske ikke lige havde tænkt på. Samtidig er det en rigtig god opslagsbog.

På Facebook findes en god gruppe, hvor man kan få hjælp til alt indenfor slægtsforskning: Genealogisk Forum. Et andet vigtigt sted for danske slægtsforskere på internettet er DIS Danmark. DIS står for 'Databehandling i Slægtsforskning' og navnet stammer fra dengang, hvor ordet "databehandling" var synonym med "brug af computer". På foreningens hjemmeside finder man hjælpemidler, kilder og meget mere, der har med slægtsforskning at gøre. Først og fremmest finder man foreningens forum (hvor enkelte grupper er åbne for ikke-medlemmer): DIS Forum. Her kan man spørge andre til råds og få hjælp til at finde aner, som man ikke selv har været i stand til at finde. Husk at læse vejledningerne til, hvordan du skriver et indlæg i de enkelte grupper, og sørg altid for at poste dit indlæg i den rigtige gruppe.

Noget af det sværeste ved slægtsforskning er at læse den håndskrift, som man finder i de ældre kilder. Rigsrakivet har en introduktion med nogle få øvelser her: E-learning i gotisk håndskrift og så kan denne øvelsesbog anbefales: Gotisk – Lær at læse og skrive gotisk fra DIS-Odense. Man bliver hele tiden en lille smule bedre ved at øve sig i at læse gotisk skrift, men det kan også være en god idé at kigge andre over skulderen ved f.eks. at bruge lidt tid i det DIS Forum, der handler om hjælp til tydning af tekster.

Endeligt vil jeg nævne DIS-wiki, der er tænkt som et online leksikon om slægtsforskning.

Om websitet – Læs her, hvis du ønsker at bruge eller linke til materiale på websitet.