Del 1 af 10: Kig i skuffer og snak med familien

Det første du skal gøre for at komme i gang med at slægtsforske, er at lede i skuffer, kasser og skabe efter gamle dokumenter, avisudklip, breve, skøder, soldaterpapirer, kørekort osv. Det vigtigste er dåbs-, vielses- og dødsattester – de giver dig navne og steder – men alt er vigtigt. En ubetydelig bemærkning i et ellers kedeligt brev eller en adresse på en konvolut kan senere vise sig at give dig svaret på et problem, der ellers virkede uløseligt.

Gamle familiefotografier er naturligvis også meget vigtige. Gem dem selv om du måske ikke umiddelbart kender personerne. Det kan sagtens være, at du får svaret senere. En dag scanner og forstørrer du måske et andet billede og opdager, at det ukendte foto hænger på væggen i baggrunden i et sammmenhæng, der giver dig svaret.

Prøv så vidt muligt at bevare dokumenter og fotografier i den sammenhæng og i den orden, hvori du finder dem. Lad f.eks. de gamle billeder sidde i det fotoalbum, hvori du fandt dem. Og vælger du at splitte en samling dokumenter eller fotografier op og ordne dem på en anden måde, så tag først et fotografi af dem, som de oprindeligt var. Det kan måske virke ligegyldigt nu men kan give dig vigtige svar engang i fremtiden.

Endelig skal du snakke med familiemedlemmer, der kan huske længere tilbage i slægtens historie end dig selv. Spørg dem om alt muligt: hvad deres forældre og bedsteforældre hed og hvor de blev født, hvor de boede og hvad de lavede, hvor mange søskende de havde osv. osv. Hvis du har svært ved at finde på noget at spørge om eller måske har lidt svært ved at få samtalen i gang, så tag udgangspunkt i nogle gamle familiefotografier eller et fotoalbum: "Hvem er det, der står ved siden af Faster Anna?"

Eksempel

Som eksempler på, hvad man kan finde af oplysninger og – ikke mindst – hvordan man finder dem, vil jeg på nogle af de følgende sider (om kirkebøger, folketællingslister m.m.) bruge min morfar. Vi forestiller os, at jeg ikke ved andet, end at han hed Peter Lauridsen, men at jeg har fundet hans vielsesattest:

Vielsesattest

Vielsesattesten giver os flere vigtige oplysninger: at hans fulde navn var Peter Christian Lauridsen, at han blev født d. 15. marts 1924 i Slagelse, og at han blev viet i Skt. Mikkels Kirke i Slagelse d. 15. april 1945 til Lilly Falk Andersen.

Tekniske tips

Gamle dokumenter og fotografier skal opbevares korrekt, i syrefri æsker og kuverter, ellers kan man risikere, at de bliver ødelagt. Ved at google "syrefri kuverter" eller "syrefrit papir", kan man finde forhandlere, der sælger til private, blandt dem er danske Holmmark. 'Museumstjenesten' sælger ikke til private.

Hvis du er på besøg hos et familiemedlem, der viser dig gamle dokumenter eller fotografier, så tag et foto af dem med et digitalkamera helt tæt på. Slå blitzen fra og indstil dit kamera til "makro" (typisk et blomstersymbol). Det er svært at holde kameraet helt stille, så tag flere billeder. På den måde øger du chancen for at komme hjem med med i hvert fald ét, der er skarpt. Hvis man bruger sin smartphone, findes der en lang række apps til netop dette formål, blandt andet Googles PhotoScan.

Optag dine samtaler med familiemedlemmerne. En diktafon kan fås meget billigt, men man kan også nemt bruge sin mobiltelefon eller bærbare computer til opgaven. Husk dog altid at teste det hjemmefra.

Hvis du fortsætter med slægtsforskningen, bliver en scanner en absolut nødvendighed, men har du allerede én, så scan allerede fra starten alle de dokumenter og fotografier, du kan få fingre i. Scan i farve (også sort/hvide fotografier), i 300 dpi (eller højere opløsning, særligt hvis der er tale om et lille foto) og arkiver dokumenter som PDF, fotografier som JPG (i så høj kvalitet som muligt; dvs. med så lille kompression som muligt) eller PNG.

Nogle scannere kan også scanne dias og negativer, og nogle kan endda klare de gamle store negativer (6x9 cm.), men det er langt fra alle. Sørg for at undersøge dette, inden du eventuelt køber en scanner.

Smalfilm bør man få digitaliseret (og overført til dvd) af et professionelt firma. Hvis man googler "smalfilm til dvd", kan man godt nok finde forskellige gør-det-selv-løsninger, der oftest går ud på at filme smalfilmsprojektionen med et digitalt videokamera, men det er ret svært at få et godt resultat.

Om websitet – Læs her, hvis du ønsker at bruge eller linke til materiale på websitet.