Slægtsforskning på iPad og iPhone

– en introduktion til slægtsforskning på iOS
Af CARSTEN R. NIELSEN

Der findes flere forskellige slægtsforskningsapplikationer (apps) til Apples mobile enheder: iPad, iPhone og iPod Touch (iOS). De fleste af dem, f.eks. fra Ancestry, MyHeritage, Legacy og Reunion, fungerer kun sammen med henholdsvis Ancestry, MyHeritage, Legacy og Reunion. Her skal man altså bruge Ancestry eller MyHeritage eller have programmet Legacy installeret på en PC eller Reunion på en Mac for at kunne bruge den tilhørende app på sin iPad eller iPhone. Dette er naturligvis også det mest smarte: at slægtsprogrammet og app'en ligner hinanden og ubesværet kan udveksle oplysninger.

Der findes imidlertid også apps til iPad, iPhone og iPod Touch, der fungerer helt selvstændigt og altså ikke kræver, at man har sine oplysninger i et bestemt program på sin computer. Den klart bedste er MobileFamilyTree, der tilbyder næsten al den funktionalitet, man kender fra slægtsforskningsprogrammer til Mac OS eller Windows (diagrammer, rapporter osv.) og som samtidig er grafisk meget flot. MobileFamilyTree har også den fordel, at det findes på dansk. Se evt. et billedgalleri her: Billeder af MobileFamilyTree.

Eftersom MobileFamilyTree ikke kræver et samspil med et slægtsprogram på en Mac eller PC, kunne man i princippet lave al sin slægtsforskning på for eksempel en iPad med denne app. For langt de fleste vil en app som MobileFamilyTree dog kun være et supplement til det slægtsforskningsprogram, man bruger på sin Mac eller PC. Det fungerer på den måde, at man overfører sine oplysninger fra computeren ved at eksportere en GEDCOM-fil til MobileFamilyTree. GEDCOM er et format til udveksling af oplysninger, der har med slægtsforskning at gøre, og stort set alle slægtsprogrammer kan lave en GEDCOM-fil.

Hvis man bruger programmet MacFamilyTree på en Mac, har MobileFamilyTree den fordel, at man via iCloud kan synkronisere sine oplysninger frem og tilbage mellem éns Mac og den mobile enhed, som f.eks. en iPhone, fordi de to programmer bliver lavet af samme firma, tyske Synium.

Heredis tilbyder en helt gratis app til iPhone og iPad (men findes ikke på dansk). Denne er primært tænkt som et supplement til Heredis på Mac OS eller Windows, men kan også bruges selvstændigt, fordi man – som med MobileFamilyTree – kan importere GEDCOM-filer. Det kan ikke gøres trådløst, men det tager kun kort tid at overføre en GEDCOM-fil fra sin computer til sin iPhone eller iPad via iTunes (i arkivdeling) med éns enhed forbundet til computeren.

Mulighederne for at få vist oplysningerne på forskellige måder (i forskellige typer af tavler, rapporter m.m.) er ret begrænsede og kan slet ikke sammenlignes med en app som MobileFamilyTree, men kan man undvære den danske oversættelse og har man kun i ny og næ brug for at medbringe sine oplysninger på sin iPhone eller iPad, kan den gratis app fra Heredis bestemt anbefales.

Af andre apps der kan importere og vise oplysninger fra GEDCOM-filer på iPad og iPhone, kan nævnes GedView.

Hvis man bruger slægtsforskningsprogrammet Legacy til Windows, kan man bruge app'en Families, hvormed man også trådløst kan udveksle og synkronisere sine oplysninger. Det kræver dog, at man installerer et ekstra (gratis) program og i øvrigt bruger iTunes på sin PC.

Geni er lavet med Flash, som ikke er understøttet på iOS, så man kan kun bruge Geni via en app (som der findes flere af: Apps til Geni).(Sidst opdateret i september 2015)

Om websitet – Læs her, hvis du ønsker at bruge eller linke til materiale på websitet.