Del 3 af 10: Lav en anetavle

Hvis man ikke straks går i gang med et slægtsforskningsprogram, kan det være en god idé at lave en anetavle på papir, når man har fået indsamlet de første oplysninger om slægten.

Dine aner er dine forældre, deres forældre og deres forældre osv. (men altså ikke f.eks. dine forældres søskende eller tanter og onkler).

Download nedenstående skema – en tom anetavle i liggende A4-format [PDF] – ved at klikke på det. Hvis du allerede har anskaffet et slægtsforskningsprogram, kan du blot gå til > næste side om kirkebøger.

Print skemaet og udfyld det i hånden. Det behøver ikke se særligt pænt ud. Så længe du kan læse, hvad du selv har skrevet. Hvis du vil have det til at se lidt pænere ud, kan du også udfylde det på computeren (som jeg har gjort i eksemplet nederst på siden) ved at tilføje tekst i en PDF-læser, der kan klare dette (som 'Billedfremviser', der følger med på Mac OS eller den gratis Foxit Reader til Windows. Acrobat Reader kan ikke tilføje tekst).

Yderst til venstre (ved tallet 1) skriver du dit eget navn, og derefter udfylder du så meget, du nu ved om dine forældre, bedste-, olde- og tipoldeforældre. Mænd skal have lige numre, kvinder ulige numre. Din far får nr. 2, din mor nr. 3 osv. De vigtigste oplysninger er deres fulde navn, fødsels-, vielses- og dødsdato, samt ikke mindst hvor de blev født, viet og døde. Hvis man får udfyldt hele skemaet, kan man fortsætte på et nyt skema.

Her har jeg udfyldt skemaet med nogle oplysninger om min mormor, hendes forældre og bedsteforældre, samt seks af hendes oldeforældre og to tipoldeoldeforældre. Bemærk stedsangivelserne, f.eks. "Kværkeby (sogn), Sorø (amt)" og at faderen til ane nr. 4, Ole Andersen, hedder Anders Mortensen (jvf. forrige side om patronymer):

Anetavleeksempel

Om websitet – Læs her, hvis du ønsker at bruge eller linke til materiale på websitet.